donderdag 22 oktober 2015

Ik ZAL zo'n armband maken! Et voila..

Man man man, miserie miserie miserie. Dat is wel dé slogan voor dit ontwerp. Ik zal beginnen bij het begin, want dit verhaal heeft wel een hoofdstuk of 3 nodig..

Ik zag dus bij Zahia (ja waar anders :) ) een foto van gehaakte armbanden met rocailles. Echt prachtig! Wacht! Ik zet hier de foto zodat je het ook meteen ziet ;)

Foto door Zahia
Techniek 1
Echt prachtig toch?! Bead crochet. En we gingen op onderzoek naar deze techniek, op google, printerest, echt overal. Ik dacht het wel te begrijpen dus kocht ik 4 kleurtjes Toho rocailles 11/0. Ik tekende zelf een patroon uit en reeg alle kralen op voorhand op mijn touw. En daar ging ik dan. Poging 1... Poging 2... Poging 3... Okee, ik denk dat ik te vast haak, dan halen we een haaknaald maatje groter! Poging 4... Poging 5... Poging 6... Ale het lijkt er soms al ongeveer op, MAAR mijn duizendeneen kralen zitten in de verkeerde volgorde opgerijgd EN er floepen toch steeds kraaltjes naar de binnenkant waardoor het slordig blijft. Ik heb nog nooit zoveel iets opnieuws geprobeerd en volgehouden maar nu is het genoeg! Deze techniek en ik gaan niet samen! Trouwens hieronder mijn laatste poging (20 ofzo).

Techniek 1 - poging 20? Nu het valt misschien wel nog mee, dit resultaat. Maar het kost zoveel tijd en werk om de kraaltje op te rijgen en je ziet dus duidelijk dat het patroon er niet is, dus kraaltje verkeerd opgeregen! En je ziet toch wel hier en daar een kraaltje dat ertussen kruipt.. En perfectionist die ik ben, is dit niet goed genoeg voor mij! :)

Techniek 2
Aaaah dan kwamen we op een fantastisch idee. Ik doe gewoon wat ik al (goed) kan en graag doe: peyote! Ik rol dat plat armbandje dan gewoon op tot een holle, ronde buis en ziezo, klaar is kees! Dacht ik.. Dus ik ging opnieuw kraaltjes kopen, miyuki delica's deze keer want voor peyote stitch is het toch belangrijk om allemaal gelijke kraaltjes te hebben. Hop de fiets op en naar Zahia naar dezelfde kleuren in miyuki delica's! Een nieuw patroon uittekenen en we beginnen kraaltjes te naaien, op 2 dagen is ie klaar. (Ja als ik iets in mijn hoofd heb, dan ben ik nogal volhardend) Ik rol hem op, naai hem dicht.. En al na een paar cm voel ik dat die buis helemaal niet buigbaar is en dus niet rond mijn arm gaat buigen.. Pffff..

Mijn peyote-armband al een paar centimeter dichtgemaakt en zo stijf als iets.. 

Techniek 3
Dus ging ik maar weer op onderzoek over dat haken met rocailles. Ik kwam niks meer te weten dan de vorige keer want ik snap echt wel hoe het werkt. Misschien vraagt het gewoon nog meer oefening maar het gedacht om weer kraaltjes op te rijgen.. (en ik heb al de moeite genomen om mijn eerst geregen kraaltjes en terug af te halen en weer te sorteren op kleur, ook een werkje hoor!) Toen kwam ik ergens toch foto's tegen die ongeveer hetzelfde eruit zagen maar ik zag dat het geen gehaakte armband/ketting was. Het was ook zo'n ronde armband met kraaltjes maar genaaid, en geen peyote. Na lang zoeken kwam ik op de techniek Ndebele techniek, of de herringbone stitch. Youtube-filmpje opgezocht en meteen begonnen en halelujah! Wat een gemakkelijke techniek! Op een dag was ie af en hij rolde zo rond mijn arm! De kralen zitten niet volledig recht, vandaar de naam herringbone, en ze zitten ook minder dicht op elkaar (wat als voordeel wel heeft dat die sneller af was), en hij viel een beetje slap (omdat ik een grotere diameter heb genomen denk ik). Maar allemaal op te lossen, hop naar de Veritas een touwtje kopen voor erin te schuiven en toen bleef die helemaal mooi rond staan! Dan lijmen in de mooie sluiting die ik al kocht bij Zahia. Et voilà, het eindresultaat, niet helemaal hetzelfde maar hey, zie jij het verschil? ;)


1 opmerking: